بودجه كنسرتهاي آنلاين تنها ۴۰۰ ميليون تومان است
بودجه كنسرتهاي آنلاين تنها ۴۰۰ ميليون تومان است / حضور كمرنگ موسيقي نواحي
بودجه كنسرتهاي آنلاين تنها ۴۰۰ ميليون تومان است / حضور كمرنگ موسيقي نواحيرويداد كنسرتهاي آنلاين در سال جاري با بودجهي ۴۰۰ ميليون توماني برگزار شده و ۴۰ گروه توانستهاند در اين اجراها به صحنه بروند.
شيوع ويروس كرونا تمامِ رويدادهاي موسيقي را به تعطيلي كشاند. اكنون حدود 17 ماه است كه هيچ كنسرتي در ايران برگزار نشده است. كنسرتهاي آنلاين اما كارشان رونق گرفته است. حدود يك سال است كه كنسرتهايي به صورت آنلاين و با حمايت دفتر موسيقي، انجمن موسيقي و بنياد رودكي در حال برگزاري است.
نخستين دوره از اين كنسرتهاي آنلاين با حاشيههايي همراه بود. بستر پخشي كه براي اين كنسرتها در نظر گرفته شده بود، محدوديتهاي تصويري براي اين اجراها اعمال كرد. از آن پس بود كه بستر پخش اين اجراها به اينستاگرام تغيير كرد.
بيشتر بخوانيد: آموزشگاه دف غرب تهران
در سال 1399 سه دوره از كنسرتهاي آنلاين ضبط و پخش شد. اين كنسرتها با اينكه عنوانِ «آنلاين» را يدك ميكشد، اما در حقيقت آنلاين نبودند و نيستند. يعني اجراها در زمان مشخصي با حضور تيم تصويربرداري، ضبط ميشوند و در زمان ديگري و طبق جدولي كه اعلام ميشود، پخش ميشوند. اين كار البته موجب افزايش كيفيتِ تصوير و صدا ميشود.
از ابتداي سال 1400 تا كنون دورههاي چهارم و پنجم اين كنسرتهاي آنلاين ضبط و پخش شده است.
علي نيكنامانزابي مديرعامل انجمن موسيقي ايران به عنوان متولي اصليِ اين كنسرتهاي آنلاين به خبرنگار تسنيم ميگويد: «اين كنسرتها به همت انجمن موسيقي و با كمكهاي دفتر موسيقي برگزار ميشود. بنياد رودكي هم در كنار ماست و با در اختيار قرار دادنِ سالنهايش ما را كمك ميكند. البته بنياد رودكي قرار است از نظر مالي هم به ما كمك كند. چون هنوز كنسرتهاي آنلاين به پايان نرسيده و دستمزد برخي از گروهها پرداخت نشده، رقمهاي دقيقي كه هزينه شده، مشخص نيست و نميتوانم آمار دقيقي ارائه كنم.»
در هفتهي جاري، ششمين دوره از كنسرتهاي آنلاين در آستانه پخش شدن است. تا كنون هيچ آماري از هزينههاي ماليِ اين كنسرتها منتشر نشده است. در اين ميان مشخص نيست كه دفتر موسيقي وزارت ارشاد، بنياد رودكي و البته خود انجمن موسيقي ايران، چه مقدار در برگزاري اين كنسرتهاي آنلاين هزينه كردهاند.
نيكنام انزابي دراينباره ميگويد: «دفتر موسيقي براي ما سياستگذاري ميكند. ما پينشهاد برگزاري كنسرتهاي آنلاين را به دفتر موسيقي داديم. آنها براي ما سياست گذاري ميكنند و در حقيقت امكان بودجهاي ما را دفتر موسيقي تعيين ميكند. دفتر موسيقي خودش بودجه دارد و از رديف بودجهاي خودش در اختيار ما قرار ميدهد.»
اين درست است كه هنوز پخش دورهي ششم كنسرتهاي آنلاين به پايان نرسيده است، اما به طور حتم مجموعهاي مانند انجمن موسيقي، براي برگزاري رويدادي مهم، حتما به داشتههاي مالياش نگاه ميكند و محدودهي مالي براي خودش و پروژهاي كه در دست دارد در نظر ميگيرد.
شستشوي فرش دستباف
نيكنام انزابي ميگويد: « تلاش شده تا در برگزاري اين رويدادها بيشترين صرفهجويي را داشته باشيم و نگاهِ ما كاملا حمايتي بوده است. بيش از هر چيز دنبال اين بوديم كه بچههاي موسيقي كه در دوران كرونا آسيب ديدهاند و اجرايي نداشتهاند را حمايت كنيم. مردم هم در اوقات فراغت بتوانند از اين كنسرتهاي آنلاين استفاده كنند.»
همانطور كه از صحبتهاي مديرعامل انجمن موسيقي برميآيد، رويداد كنسرتهاي آنلاين كه در سال جاري با عنوان «بر خط ماه و نوا» برگزار ميشود؛ به دنبال حمايت از هنرمندان موسيقي است. به خصوص هنرمنداني كه در دوران كرونا بيشترين آسيب را ديدهاند.
نيكنام انزابي ميگويد: «ما براي برگزاري كل رويداد كنسرتهاي آنلاين رقمي در حدود 500 ميليون تومان در نظر گرفتيم. اما حدود 400 ميليون تومان هزينه شده است. در حال حاضر به جمعبندي نهايي نرسيدهايم و نميتوانم آمار دقيقي به شما بدهم. پرداخت دستمزد هنرمندان، هزينهي اقامت و اياب و ذهاب و غذا و البته هزينه ضبط تصويري و ... همه اينها بايد به طور دقيق جمعبندي شود تا در نهايت گزارش مالي دقيقي ارائه كنيم. محدودهي كُليِ هزينهها مشخص است و قطعا اين رنج عددي خيلي تغيير نميكند. مشاركت بنياد رودكي را هم بايد در نظر گرفت؛ بنياد رودكي سالن را رايگان در اختيار ما قرار داده است.»
كنسرتهاي آنلاين در سه بخش موسيقي ايراني، موسيقي نواحي و موسيقي كلاسيك برگزار ميشوند. در اين ميان بر كسي پوشيده نيست كه هنرمندان موسيقي نواحي در دوران كرونا، بيشتر از هر بخش ديگري تحت فشار بودهاند. هنرمندان موسيقي ايراني و موسيقي كلاسيك؛ همچنان كلاسهاي آموزشي خود را دارند، هر چند به صورت آنلاين، ضبطهاي استوديويي خود را هم دنبال ميكنند.
اما اهالي موسيقي نواحي بسيار تحت فشار هستند و درآمدشان تقريبا به صفر رسيده است. پس در برگزاري كنسرتهاي آنلاين به طور طبيعي و البته براساس صحبتهاي مسئولان برگزاري اين رويداد، بايد شاهد حضورِ حداكثريِ هنرمندان موسيقي نواحي باشيم. اما در عمل هرگز چنين نشد.
مديرعامل انجمن موسيقي ميگويد: «در سه دورهي اخيرِ كنسرتهاي آنلاينِ «برخط ماه و نوا» حدود 40 گروه اجرا داشتهاند. در اين ميان 5 يا 6 گروه از اهالي موسيقي نواحي بودهاند. ما براي انتخاب گروهها هم فراخوان داشتيم و هم با اعلام آمادگيِ خود گروهها سعي كرديم تناسب را در تعداد شركتكنندگان در سه بخش موسيقي نواحي، موسيقي ايراني و موسيقي كلاسيك رعايت كنيم.»
وقتي 40 گروه در رويدادي شركت ميكنند، اگر بخواهيم به نسبت مساوي سه بخش موسيقي نواحي، ايراني و كلاسيك را داشته باشيم، در هر بخش بايد 13 يا 14 گروه دعوت شده باشند. اما در سه دورهي اخير كنسرتهاي آنلاين تنها 5 يا 6 گروه موسيقي نواحي حضور داشتهاند. اين يعني نه تنها نگاه ويژهاي به موسيقي نواحي وجود نداشته، بلكه حتي حقوق آنها هم به شدت پايمال شده است.
شايد مسئولان برگزاري اين رويداد، بُعد مسافت و شيوع كرونا را علتِ دعوتِ اندك از اهالي موسيقي نواحي بيان كنند.
رويداد كنسرتهاي آنلاين در پلتفرم اينستاگرام پخش ميشود. اين اجراها در سه صفحهي بنياد رودكي، انجمن موسيقي ايران و صفحهي «هفدانگ» پخش ميشوند. در بين اين سه صفحه، تنها صفحهي «هفدانگ» است كه از نظر محتوا و تعداد مخاطب، كيفيت و اوضاع مناسبي دارد. دو صفحهي ديگر به هيچ وجه بسترهاي مناسبي براي پخش اين آثار ارزشمند نيستند.
نيكنام انزابي ميگويد: «هر كدام از اين اجراها اگر به صورت حضوري برگزار ميشد، شايد بيشتر از 100 مخاطب نداشت. اما در اجراهاي ما ميانگين بازديد هر اجرا حدود 220 نفر است.»
شايد بهتر است با مخاطبشناسيِ دقيقتر، تبليغات وسيعتر و استفاده از صفحههاي شخصي هنرمندان، بر تعداد مخاطبانِ اين رويداد افزود. رويدادي كه با بودجه دولتي برگزار ميشود و خروجيِ آن بايد در سطح گستردهاي در اختيار بازديدكنندگان قرار گيرد.
ششمين دوره از كنسرتهاي آنلاين از روز سهشنبه 12 مرداد 1400 پخش ميشود و تا جمعه 15 مرداد ادامه خواهد داشت.
منبع: تسنيم
برچسب: ،
ادامه مطلب