متخصص مشاوره كودك:
خانوادههاي ايراني در بازي با كودكان، فقير هستند
ايسنا/اصفهان متخصص مشاوره كودك، نوجوان و طراحي زندگي با اعلام اينكه خانوادههاي ايراني در بازي با كودكان، فقير هستند، گفت: بازيهاي صحيح با كودكان حدود ۷۰ درصد بحران عاطفي آنها را محو ميكند.
مقالات ديگر: بهترين روانشناس كودك و نوجوان آرياشهر
حسين صادقي در گفتوگو ايسنا، درباره چگونگي رفتار با كودكان در شرايط بحراني، اظهار كرد: از بدو تولد تا ۱۲ سالگي دوره كودكي محسوب ميشود، اين در حالي است كه در نظام آموزشي از ۱۲ ماهگي تا ۳۶ ماهگي را نوپا ميناميم و دوره كودكي را از سن ۳ سالگي تا ۱۲ سالگي در نظر ميگيريم.
وي سن سه سالگي كودكان را سني حساس دانست و افزود: در سن سه سالگي بحرانهاي خانواده، مسائل عاطفي، آموزشهاي مجازي و حضور در دنيا الكترونيك بسيار بر روان كودكان اثرگذار است. دوره كودكي در دنيا روانشناسي كودك، دوران اندوخته عاطفي ناميده ميشود، يعني تمام دوره كودكي در ارتباط با يك مراقب(مادر) خلاصه خواهد شد كه اگر آن مراقب حضور داشته باشد وضعيت احوال روانشناختي و سلامت روان كودك بهصورت كامل تامين ميماند.
اين متخصص مشاوره كودك و نوجوان در توضيح كلمه مراقب، گفت: مراقب در درجه اول، درجه دوم و درجه سوم يعني مادر و در درجه چهارم پدر است. اگر آن مراقب اصلي به هر دليلي حضور نداشته باشد، مراقبهاي جايگزين بايد اندوخته عاطفي كودكان را تامين كنند.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا معلمان ميتوانند مراقب محسوب شوند؟ گفت: مقاطع آموزشي در دوره كودكي از پيشدبستاني تا كلاس ششم و هفت سال درسي را شامل ميشود، معلم در مدارس مادر شماره دو و به نحوي جايگزين مادر به حساب ميآيد.
صادقي دوره كودكي يا دوره اندوخته عاطفي را دوره ارتباط با مراقب دانست و تأكيد كرد: يعني كسي كه حضور دارد و شرايط حضورش دائمي است، بايد اندوخته عاطفي كودك را تأمين كند، حضورش پذيرا و گرم باشد و با ناراحتي و بد اخلاقيها به صورت پذيرا برخورد كنند، اينگونه حال روانشناسي كودك خوب باقي خواهد ماند.
وي ادامه داد: ممكن است مراقب در چند سطح حضور نداشته باشد، يعني حذف مراقب بهصورت ناگهاني اتفاق بيافتد. به فرض مثال مادر در اثر بيماري در بيمارستان بستري شود يا فوت كند، و يا در اثر شرايط از پيش تعيين شده همانند مشكلات عاطفي خانواده و طلاق مادر حذف شود. اما اگر در شرايط عادي مادر حضور داشته باشد و اندوخته عاطفي به اندازه كافي در خانواده تامين شود، در آن زمان حال روانشناختي كودك خوب باقي ميماند.
ويژگيهاي كودكي كه دچار بحران عاطفي شده است
متخصص مشاوره كودك، نوجوان و طراحي زندگي درباره ويژگيهاي كودكي كه دچار بحران عاطفي شده، توضيح داد: اگر بحران را معادل مشكلات اقتصادي يا سياسي در خانواده در نظر بگيريم كه خانواده با آنها درگير است و يا ارتباط عاطفي خانواده در اثر بيماري روانشناختي مادر در خانواده بسيار آشفته شود، كودك علامت نشان ميدهد. زماني كه حال روانشناختي كودك بد باشد، آن را با علامتهايي از جمله غرغرو بودن، بهانه گيري، چسبندگي به چيزي كه ارتباط نزديكي با آن دارد، كابوسهاي شبانه، ناخن جويدن و شب ادراري ثانويه از خود بروز خواهد داد.
مقالات ديگر: رنگبرداري فرش
راهكارهايي براي بهبود حال كودكان
وي در پيشنهاد راهكارهاي لازم براي بهبود حال كودكان، بيان كرد: زماني كه اين علائم به دلايل مختلف در كودك پديدار شد و قصد داريم براي بهبود حال كودك از راهكاري استفاده كنيم، چند راه اساسي وجود دارد؛ نخست ايجاد يك بند عاطفي كه از طريق آن كودك ميتواند آرامش دريافت كند، يعني اگر ارتباط عاطفي كودك با مراقب به هر دليلي ضعيف شده، بايد كودك را با شخصي كه كودك من آن را ميشناسد و با آن احساس راحتي ميكند ارتباط دهيم تا بتواند به سرعت بند عاطفي جايگزين را دريافت كند و ارتباط عاطفي بازگردد.
صادقي اضافه كرد: اگر مادر حضور دارد، اما در شرايطي حال او خوب نيست، بايد او را متوجه كنيم كه اگر حال كودك شما نامناسب است وابسته به حال مادر است. اما اگر مادر حضور نداشت بايد شخصي باشد تا كودك نياز عاطفياش برطرف شود. همچنين در بلاها و آسيبهايي كه خانواده از دست ميرود كودك بايد به سرعت با افرادي كه آنها را ميشناسد ارتباط بگيرد تا ارتباط عاطفي مجددا تقويت شود.
فقر خانوادههاي ايراني در بازي با كودكان
وي با اشاره به ديگر راهكار مؤثر براي بهبود حال كودكان، گفت: بازي با كودكان راهكار بعدي براي بهبود حال كودكان است، درحالي كه بازي چيزي است كه خانوادههاي ما در آن فقير هستند. اگر كودك به هر دليلي دچار بحران خلقي شده و حال رواني مناسبي ندارد، بازي با شخصي كه قرار است با او ارتباط عاطفي داشته باشد به مدت دو هفته، حدود ۷۰ درصد بحران عاطفي را محو ميكند، اما اين اتفاق به شرطي است كه بازيها داراي چهار شرط اساسي باشند.
اين مشاوره طراحي زندگي در خصوص شرطهاي اساسي بازيهايي كه قرار است حال كودكان را خوب كند، توضيح داد: بازي بايد شاد باشد، بسيار پر تحرك و پر سر و صدا باشد، بازي بايد به همراه مراقب عاطفي انجام شود. در كودكي اول هر كودك با اين شرايط روزي چهار ساعت بازي احتياج دارد و در كودكي دوم هر كودك روزي دو ساعت بازي نياز دارد. خانوادهها بايد بدانند بازيهاي الكترونيكي بسيار مخرب است و بازيها براي كودكان نبايد الكترونيكي باشند.
همراهي فرزند با خانواده به شرط اندوخته عاطفي قوي در كودكي
صادقي تأكيد كرد: هر چقدر ارتباط كودك در دوران كودكي و اندوخته عاطفي با پدر و مادر خوب باشد، بازيهاي زياد و بند عاطفي به درستي انجام شود، كودك با خانواده خود در همه دورانهاي زندگي به خوبي همراهي ميكند.
وي گفت: در شرايط ورود كودك به بحران فقط كافي است ارتباط عاطفي و محبت زياد بين پدر، مادر و كودك همراه با بازيهاي صحيح افزايش پيدا كند. در اين شرايط قطعا كودك در آينده به پدر و مادر گوش ميدهد، زيرا آنها در زندگي كودكان حضور فعال و سازنده دارند و كودك با پدر و مادر خود همراه ميشود، اما به شرطي همراهي ميكند و در دنيا كودكانه خودش باقي مي ماند كه ارتباط عاطفي سازنده و فعال باشد.
متخصص مشاوره كودك و نوجوان، روابط نزديك، ارتباطات فعال و سازنده خانواده را عامل دوري كودكان از ناهنجاريها و دوري از مشكلات دانست و افزود: كودكي درگير مشكل ميشود كه ارتباط او با خانواده قوي، فعال و سازنده نباشد و پدر و مادر او در دنياي خودشان يا در فضاي مجازي سپري كنند. خانوادهها نبايد در مقابل كودكان درباره مسائلي گفتوگو كنند كه هيچ ارتباطي با كودكان ندارد، كودك اخبار و اطلاعات را از خانواده ميگيرد، درحالي كه نوجوان مي تواند اخبار را از فضاي مجازي دريافت كند.
شرايط كودكان با نوجوانان متفاوت است
وي در خاتمه خطاب به خانوادههاي دغدغهمند بيان كرد: اگر خانوادهاي تمايل دارد در آينده الگوي كودك و نوجوان خودش باشد، لازم است در رابطه با مسائل غير مرتبط مقابل كودكان گفتوگو نكنند.
صادقي با اشاره به اينكه كودكان در زمان حال زندگي ميكنند، تصريح كرد: پدر و مادرها بايد سعي كنند فضاي ذهني كودكان را آشفته نكنند، چرا كه شرايط كودكان با نوجوانان متفاوت است. در مدت اخير با توجه به اتفاقات پيش آمده درصد مراجعهكنندگان نوجوانان بسيار زياد بوده، درحالي كه كودكان تقريبا هيچ درگيري با اين مسائل نداشتند. در اين ميان، خانوادهها شاكي هستند كه چرا فرزندان ما در اين جمعها حاضر ميشوند و چرا اين نوجوانان به صحبتهاي خانوادهها گوش نميدهد. در پاسخ بايد گفت اگر كودكي يا نوجواني به حرف پدر و مادر گوش نميدهد نتيجه دوران كودكي است.
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: