ماهي قرمز نخريم
ماهي قرمز هيچ ارتباطي با آداب و رسوم ايران باستان و سفره هفت سين ندارد بلكه تنها دليل استقبال از آن رنگ قرمز و زنده اي است كه دارد و مورد استقبال ايرانيان قرار گرفته است.
شفاآنلاين>سلامت>ماهي قرمز كه چند سالي است مهمان سفره هفت سين ايرانيان شده جايگاهي در آداب و رسوم باستاني ما ندارد و فقط به علت رنگ قرمز مورد توجه ايرانيان قرار گرفته، از سوي ديگر در پايان نوروز بعد از رهاسازي در طبيعت به گونه اي مهاجم تبديل مي شوند كه موجب نگراني دوستداران محيط زيست شده است.
به گزارش شفاآنلاين:نزديك عيد كه مي شود خيابان هاي شهرها به ويژه تهران پر مي شود از ظرف هايي كه مملو از ماهي هاي قرمز و بازيگوشي است كه براي زنده ماندن در تقلا هستند، تلاش مي كنند تا خود را به شيلنگ آب كه بهانه زنده ماندشان است نزديك كنند، رنگ قرمز، صورتي، حجم زياد و ولوله اي كه در آن ظرف ايجاد مي كنند در نگاه اول شايد براي هر بيننده اي جذاب باشد اما كارشناسان معتقدند كه اين ماهي بومي كشور ما نيست و حتي تا چند سال پيش جايي بر سر سفره هاي هفت سين ايرانيان نداشت.
مقالات بيشتر:تشريفات عروسي با قيمت مناسب
ماهي قرمز هيچ ارتباطي با آداب و رسوم ايران باستان و سفره هفت سين ندارد بلكه تنها دليل استقبال از آن رنگ قرمز و زنده اي است كه دارد و مورد استقبال ايرانيان قرار گرفته است. اين ماهي هاي قرمز و پرجنب و جوش بومي كشور چين هستند كه از حدود ۸۰ سال پيش همراه با دانه چاي وارد ايران شدند و به مرور جايگاه خود را بر سفره هاي هفت سين باز كردند و اكنون عضو ثابت اين سفره باستاني هستند اين در حالي است كه ماهي قرمز هيچ ارتباطي با آداب و رسوم ايران باستان و سفره هفت سين ندارد بلكه تنها دليل استقبال از آن رنگ قرمز و زنده اي است كه دارد و مورد استقبال ايرانيان قرار گرفته است.
شايد قدمت ماهي قرمز در كشور ما حدود ۸۰ سال باشد اما اين گونه ماهي در چين داراي قدمتي بيش از ۱۶۰۰ سال است كه به مرور به نقاط مختلف دنيا معرفي شد و اكنون بيش از ۱۰۰ نوع مختلف از اين ماهي در دنيا وجود دارد، ماهي قرمز يا ماهي حوض، يكي از نخستين ماهياني است كه به دست بشر اهلي شده است، اين ماهي جزو خانواده كپور ماهيان است و در زمان امپراطوري تانگ در چين (۹۰۷-۶۱۸ ميلادي) اصلاح نژاد و در زمان امپراطوري سانگ پرورش داده شد.
گفته مي شود كه در سال ۱۵۰۲ اين ماهي زيبا به ژاپن و سپس به اروپا (۱۶۱۱)، آمريكاي شمالي (۱۸۵۰) و تمامي نقاط دنيا معرفي شد و اكنون در ايران به دليل رنگ زيباي قرمز به عنوان نماد شادي، سرزندگي و بركت وارد سفره هاي هفت سين شده است در حالي كه تا چند سال پيش جايي در ميان سفره هفت سين نداشت، به طوري كه برخي به نقاشي معروف سفره هفت سين كمال المك به عنوان سندي گويا اشاره مي كنند و مي گويند از وجود ماهي قرمزرنگ در سفره هفت سين اين نقاش بزرگ خبري نيست، آنان ميگويند كه حتي در دوره قاجار نيز مردم در سفره هفت سين از ماهي قرمز استفاده نمي كردند و اين نشان مي دهد كه ماهي قرمز در چند دهه اخير بر اين سفره راه يافته است.
مساله مهم در زمينه ماهي قرمز غير بومي بودن آن است كه ممكن است با ورود به طبيعت به گونه اي مهاجم تبديل و عرصه را براي گونه هاي بومي تنگ كند. حال مساله مهم در مورد ماهي قرمز و مخالفت دوستداران محيط زيست با آن اين است كه اين يك گونه غير بومي است كه ممكن است با ورود به طبيعت به گونه اي مهاجم تبديل و عرصه را براي گونه هاي بومي تنگ كند چون توان رشد اين ماهي در طبيعت زياد است و همين دليل نگراني محيط زيستي ها است.
سرهنگ جمشيد محبت خاني فرمانده يگان حفاظت محيط زيست دراين باره گفته بود كه ماهي قرمز جزو گونه هاي بومي كشور نيست از اين رو بنا به گفته متخصصان اگر در طبيعت رها شود به عنوان يك گونه مهاجم موجب آسيب به محيط زيست مي شود بنابراين شهرداري ها مكاني را براي رها سازي ماهي قرمز در نظر مي گيرند و بهتر است هموطنان ماهي قرمز خود را در آن مكان ها رها كنند.
حسين عبيري گلپيايگاني فعال محيط زيست دراين باره گفت: شواهد نشان مي دهد فقط در كشور چين مردم در مراسم عيد خود از ماهي قرمز استفاده مي كردند و در پايان مراسم نيز ماهي ها را در آبهاي روان رها مي كردند اما از حدود ۸۰ سال پيش همزمان با ورود چاي از چين به ايران استفاده از ماهي قرمز در جشن هاي نوروزي كه يكي از اعياد مخصوص ايرانيان است، شايع شده است.
وي افزود: مساله مهم درباره ماهي هاي قرمز بومي نبودن آنها است و از آنجا كه بسياري از ايرانيان هم بعد از ايام نوروز آن را در رودخانه ها و نهرها رها مي كنند جاي نگراني دارد چون مي توانند به گونه اي مهاجم تبديل شوند و موجب تنگ شدن عرصه براي گونه هاي بومي شوند. اين در حالي است كه شهرداري ها مكاني هايي را براي رها سازي ماهي هاي قرمز تعيين مي كنند بنابراين خوب است كه هموطنان به جاي رها كردن ماهي در طبيعت به اين مكان ها تحويل دهند.
اين فعال محيط زيست اظهار داشت: مساله مهم ديگر در مورد ماهي قرمز نحوه تكثير و پرورش آن است، ممكن است در هنگام تكثير و پرورش آنها از آب هاي آلوده و غيربهداشتي استفاده شود كه عامل انتقال بيماري هاي ويروسي، انگلي و يا باكتريايي باشند و يا هنگامي كه زمان پرورش ماهي ها كامل شد و بايد براي فروش جابجا شوند در هنگام حمل و نقل به بدن ماهي ضربه زده شود كه موجب مجروح شدن ماهي و انتقال باكتري به فرد شود.
عبيري ادامه داد: اگر بخواهيم به جنبه اقتصادي آن نيز نگاه كنيم مي بينم كه مقرون به صرفه نيست، فرض كنيد كه حدود ۱۰ ميليون خانوار ايراني تصميم به خريد ماهي قرمز بگيرند و به طور ميانگين هر خانواده دو ماهي بخرد حدود چند ميليارد تومان پول براي آن هزينه مي شود كه مبلغ چشمگيري است كه متاسفانه بيشتر آنها تا پايان تعطيلات نوروزي زنده نخواهند ماند، اين در حالي است كه عمر طبيعي ماهيان قرمز بين ۱۲ تا ۲۰ سال است اما در تنگ هاي بلورين حداكثر ۲ ماه بيشتر زنده نمي مانند.
وي درباره انتقال ويروس كرونا از طريق ماهي قرمز گفت: درباره اينكه ماهي هاي قرمز ويروس كرونا را منتقل مي كنند يا نه جاي تامل دارد اما ممكن است ظرفي كه اين ماهي ها در آن قرار دارند به ويروس آلوده شده باشد و يا فردي كه به اين حيوان دست زده ناقل ويروس باشد بنابراين بهتر است كه رعايت كنيم و به دلايلي كه گفته شد از خريد ماهي قرمر خودداري كنيم.ايرنا
مقالات ديگر:بهترين سراي سالمندان تهران
برچسب: ،
ادامه مطلب