تشريفات انتقال به خانه ابدي؛
هزينههايي كه به كار خير «ختم»ميشود/تشريفات زائد در مراسم ترحيم
تشريفات ترحيم
تبريز – برگزاري مراسم ترحيم اين روزها با تشريفات پرزرق و برق برگزار مي شود اما مدتي است كه تبريزي ها اين هزينه هاي گزاف را به كار خير «ختم» مي كنند.
خبرگزاري مهر؛ گروه استانها - بيت اله احمدي: مراسم ختم به قول معروف، شتري است كه درِ خانه همه مي خوابد، اما رتق و فتق اين مساله امروزه هزينه هاي گزافي را روي دوش خانواده ها گذاشته است.
مراسم ترحيم در گذشته هاي نه چندان دور، بسيار ساده و بي آلايش برگزار مي شد و عزاداران از مهمانان با خرما و حلوا پذيرايي مي كردند اما امروزه آنقدر در ظواهر برگزاري يك مراسم ختم و سفارش تاج گل و استند و... غرق شده ايم كه اصل كار را فراموش كرده ايم، حتي اين روزها شركت ها و موسساتي ويژه طراحي و اجراي مراسم ختم راه اندازي شده كه حتي براي گريه كردن بر سر مزار هم افرادي را به استخدام درمي آورند، اجراي گروه موسيقي ويژه مراسم ترحيم هم در برخي از شهرهاي بزرگ، به تشريفات مراسم ترحيم اضافه شده است، كار تا اجاره موقت تاج هاي گل هم پيش رفته است.
در گذشته اگر فردي در محله از دنيا مي رفت همسايه ها در اجراي مراسم ختم مشاركت مي كردند و معمولا در منزل از مهمانان پذيرايي مي شد، اما امروزه اين مراسم ها حتي از مساجد هم فراتر رفته و بايد در سالن ها و تالارها گرفته شود.
خريد قبر، هزينه غسل، تابلوي موقت بالاي مزار، سنگ قبر، عرشه خوان و اكو، سالن سوگواري، اعلاميه ترحيم، كارت دعوت، بنرهاي اعلام همدردي و... تنها بخشي از هزينه هاي هنگفت مردن است كه ورثه را به شدت آزار مي دهد؛ امروزه مراسم تدفين از مراسم عروسي گران تر شده و هزينه هاي مراسم ختم، مصيبت خانواده عزادار را دوچندان كرده است.
مشاركت ۱۱۲ خانواده معزا در طرح آزادي زندانيان
اما براي اولين بار در استان آذربايجان شرقي طرح اهداي هزينه هاي مجالس ترحيم، عزاداري، گل، بنر و وليمه به منظور آزادي زندانيان جرائم غيرعمد توسط ستاد ديه استان در حال اجراست.
مدير ستاد ديه استان آذربايجان شرقي در گفتگو با خبرنگار مهر ابراز مي دارد: «در ۲ سال گذشته تعداد ۱۱۲ نفر از خانواده هاي معزا در اين طرح مشاركت داشتند.»
رسول تقي پور ادامه مي دهد:« در اين طرح تاكنون ۸۰ نفر از زندانيان جرائم غيرعمد استان، آزاد و به كانون گرم خانواده هاي خود بازگشته اند.»
وي با اشاره به وضعيت استان در رابطه با تعداد زندانيان جرايم غيرعمد خاطرنشان مي كند: «زندانيان جرايم غيرعمد شهر تبريز در مقايسه با ساير كلانشهرها كم بوده و استان آذربايجان شرقي جزو كمترين زنداني جرايم غيرعمد در سطح كشور است».
دعاي خير زندانيان آزاد شده پشت سر مرحومين
يكي از زندانيان غيرعمد كه به تازگي آزاد شده و به جمع خانواده بازگشته است، به خبرنگار مهر مي گويد:«من نمي دانم كدام فرد خيري اين كار را انجام داده اما كار هركسي بوده ثواب بزرگي كرده، ما هم تا نفس داريم، براي شادي روح مرحوم كه به كمك ما آمد دعا مي كنيم و رحمت مي فرستيم».
فرزند مرحوم جاويد مهر كه هزينه مراسم ختم را به آزادي زنداني اختصاص داده است،در گفتگو با خبرنگار مهر تصريح مي كند: «ما به ستاد ديه مراجعه كرديم و با راهنمايي و طي مراحل قانوني، ۲ نفر از زندانيان جرايم غيرعمد آزاد شدند».
دختر مرحوم دل خون هم به خبرنگار مهر مي گويد: «با اين كار، تلاش كرديم هم باري از دوش خانواده هايي كه گرفتار شده اند برداريم و هم باري از روي دوش جامعه برداريم».
همچنين خانواده مرحوم ميلاني ابراز مي دارند: «بايد همت كنيم كه در اين زمينه فعاليت عمومي صورت بگيرد تا با فرهنگ سازي، تشريفات مراسم عزاداري و ختم كاهش پيدا كند».
۵۵۶ خانواده چشم انتظارند
گفتني است، ستاد ديه استان آذربايجان شرقي به دنبال اجراي اين طرح با نصب يك بنر در مسجد يا محله خانواده معزا، جامعه را به اين كار تشويق مي كند تا مردم از اين رسم ها اطلاع پيدا كنند.
هنوز ۵۵۶ نفر از زندانيان جرائم غيرعمد استان آذربايجان شرقي، نيازمند كمك خيرين هستند، افرادي كه به دليل فعاليت هاي اقتصادي و...، ناخواسته ورشكسته شدند و به دليل عدم پرداخت مبالغ ناچيزي، سال هاست كه در پشت ميله هاي زندان به سر مي برند.
مي توان با كاهش هزينه هاي اضافي مراسم ترحيم و عزاداري و حذف تشريفات، به چشم انتظاري بسياري از خانواده ها و فرزندان، پايان داد.
۱۰۲ ميليارد تومان براي آزادي زندانيان غيرعمد نياز است
رئيس دادگاه هاي عمومي و انقلاب شهرستان تبريز نيز از راه اندازي شعبه ويژه شوراي حل اختلاف مستقر در ستاد ديه خبر مي دهد.
محموديان در گفتگو با خبرنگار مهر، مي گويد:«تعداد ۵۵۶ زنداني جرائم غيرعمد در استان آذربايجان شرقي در مجموع به ۱۰۲ ميليارد تومان محكوم شده اند و در زندان هستند.»
وي ادامه مي دهد:«اين شعبه قصد دارد در سايه حمايت خيرين در جهت برقراري صلح و سازش بين شاكي و شخص زنداني بدهكار تلاش كند».
متوليان نسبت به ساماندهي مجالس ترحيم اقدام كنند
كارشناس ساماندهي تشكل هاي ديني اداره كل تبليغات اسلامي آذربايجان شرقي در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ابعاد مختلف مجالس ترحيم عنوان كرد:« يكي از ابعاد مجالس ترحيم، مديريت جلسه و محتواي آن است كه از سوي مداحان و روحانيون ارائه مي شود و از طرفي تشريفات برگزاري مراسم كه متاسفانه روز به روز افزايش مي يابد.»
دكتر محمد فتح الله زاده ادامه داد: «بحث تشريفات به متوليان امر مربوط مي شود، متوليان مسجد و صاحبان عزا و مردم در اين مساله صاحب نقش هستند كه بايد در اين سه محور، فرهنگ سازي شود كه هم مسائل شرعي و هم مباحث اجتماعي آن رعايت شود.»
بحث تشريفات به متوليان امر مربوط مي شود، متوليان مسجد و صاحبان عزا و مردم در اين مساله صاحب نقش هستند كه بايد در اين سه محور، فرهنگ سازي شود كه هم مسائل شرعي و هم مباحث اجتماعي آن رعايت شود
وي خاطرنشان كرد: «اگر به فلسفه برگزاري مجالس ترحيم توجه كنيم كه يادآوري مرگ است و براي همه اتفاق خواهد افتاد، تشريفات كاهش پيدا خواهد كرد.»
اين مدرس دانشگاه تصريح كرد:« تشريفات مراسم ترحيم با انگيزه هاي مختلفي صورت مي گيرد، يكي مي خواهد خود را نشان دهد يكي به دليل چشم و هم چشمي و... اقدام به برپايي تشريفات در مجالس ترحيم مي كند، براي كاهش اين هزينه ها بايد متوليان مربوطه دست به دست هم بدهند و اين گونه مراسم ساماندهي شود.»
فتح الله زاده گفت: «موسسات مردمي نسبت به اين كار اقدام كردند و به جاي اهداي گل، لوح هاي سپاس و يا اقلامي را به نيازمندان اهدا مي كنند كه ثواب آن به روح مرحوم اهدا مي شود.»
وي با اشاره به اينكه اهداي تاج گل در مراسم ترحيم در حال گسترش است، گفت: «علت عمده آن خود دستگاه هاي دولتي هستند كه اگر افراد مسئول در درجه اول نسبت به رعايت اين مساله اقدام كنند، مردم نيز از آن ها الگو مي گيرند.»
اين كارشناس مذهبي تاكيد كرد: «ابتدا بايد راه هاي جايگزين به مردم معرفي و معين شود تا جامعه به آن سمت هدايت شود.»
فتح الله زاده همچنين با اشاره به اينكه بحث گروه موسيقي ويژه مجالس ترحيم نيز در استان ما نيست و اگر هم باشد به ندرت وجود دارد، اظهار داشت:«همه اين ها به اين برمي گردد كه مجالس بدون هدف برگزار مي شود اين مساله مي تواند در شوراي فرهنگ عمومي نيز مطرح شود تا دستگاه هاي ذيربط مسئول اجراي طرح باشند تا به اين صورت مجالس ترحيم ساماندهي شود».
رحمتي كه دائمي است
اهداي هزينه هاي مراسم ختم به آزادي زندانيان جرائم غيرعمد، حوزه سلامت، احداث مدرسه يا مسجد تنها بخشي از اين اقدام خداپسندانه است و خانواده هاي عزادار مي توانند به تناسب نياز منطقه، شهر و محله، نسبت به گسترش اين فرهنگ ديني و خدايي، اقدام كنند.
برخي فاتحه ها و رحمت ها به روح درگذشتگان، مستمر و دائمي است و نه تنها عوايد معنوي آن نصيب روح عزيز از دست رفته مي شود بلكه در اين دنيا نيز، حيات تازه اي به برخي از خانواده ها مي بخشد
قاليشويي امامت
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: